02 September 2018

Menu Eat Clean : Hari 17

Sarapan :


1 keping capati
2 biji telur rebus

Hidangan Utama :

1/2 cawan nasi
Daging bakar air asam

Resepi Daging Bakar Air Asam

Bahan-bahan

200-250g daging lembu
½ sudu besar serbuk kari
½ sudu serbuk kunyit
3-5 biji cili padi (boleh tambah jika suka pedas)
1 biji tomato
1 biji cili hijau
½ biji bawang besar , 2 ulas bawang putih
½ cawan air asam jawa / air perahan lemon
Garam gula secukup rasa

Cara-cara:
Daging Bakar
Marinate daging bersama-sama serbuk kunyit dan serbuk kari
Marinate selama 30min (min)
Bakar pada suhu 180c selama 12-15minit (bergantung kepada ketebalan daging)

Snek :

6-8 biji kacang badam
1 biji buah naga saiz sederhana
2 keping biskut oat

No comments:

Post a Comment