02 August 2018

Menu Eat Clean : Hari 1

Sarapan : 

2 keping roti wholemeal
2 biji telur rebus

Snek Pagi :

1 biji epal hijau
1 cawan teh hijau

Makan Tengah Hari : 

1/2 cawan nasi putih
Tomyam seafood/ayam

Resepi Tomyam Seafood/Ayam

Bahan-Bahan

150-200g seafood/250-300g dada ayam
1 bj cili besar merah
2-3 bj cilia pi
1 bj bawang besar
1 bj tomato
2-3 helai daun limau purut
(blend semua bahan)
Serai-ketuk
1-2 hiris lengkuas
Bunga kobis/sayuran

Cara-cara 

Tumis semua bahan blend bersama serai dan lengkuas.
Masukkan seafood/ayam.
Masukkan air dan bunga kobis/sayur-sayuran
Masukkan sedikit garam/sos ikan dan asam keeping.

Snek Petang :

1 biji buah oren

Snek Malam :

3 keping biskut cream crackers
100 ml susu segar

No comments:

Post a Comment